INFORMARE CALATORIE TURCIA 2021

Incepand cu data de 30.12.2020 persoanele care sosesc in Rep. TURCIA pe cale aeriana, rutiera, feroviara sau maritima vor trebui sa prezinte la imbarcare rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infectiei cu SARS-CoV-2 efectuat cu maxim 72 de ore inainte de intrarea în Rep. Turcia.

In situatia calatorilor care nu sunt in masura sa prezinte rezultatul negativ al testului, conform solicitarii adresate de catre autoritati, acestia pot intra pe teritoriul Turciei, cu mentiunea ca li se va aplica masura carantinei , pe o perioada de 10 zile, la adresa de cazare declarata (casa, hotel etc.) , urmand ca in a 7-a zi respectivii sa se deplaseze pentru a efectua un test PCR-SARS-CoV-2. In cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, cetatenii in cauza vor putea iesi din carantina.

Persoanele care nu detin un loc de cazare (casa, hotel etc.) unde sa poata efectua perioada de carantina prevazuta de lege, vor fi redirectionati, pentru efectuarea carantinei institutionalizate, timp de 10 zile, in functie de locurile disponibile, in centre special amenajate apartinand Directiilor de Sanatate Publica. Ulterior, in a 7-a zi de carantina, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR-SARS-CoV-2. In masura in care rezultatul testului efectuat este negativ, cetatenii in cauza pot iesi din carantina.

Singurele persoane exceptate de la masura prezentarii unui rezultat negativ al unui test PCR-SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul Turciei sunt copiii minori - cu varsta sub 6 ani.


MASURI PE PLAN INTERN:

➢ In aceasta perioada, autoritatile turce au dispus ca in timpul saptamanii restaurantele, cofetariile, patiseriile si cafenelele pot fi deschise intre orele 10:00 si 20:00 , numai pentru a oferi produse si servicii la pachet ( takeaway ).
Magazinele alimentare si brutariile raman deschise si in weekend, intre orele 10:00-17:00.

➢ In contextul pandemiei de COVID-19, autoritatile Republicii Turcia au conditionat utilizarea mijloacelor de transport rutier, aerian, feroviar sau maritim de pe teritoriul sau, precum si accesul in spatiile de cazare (hoteluri, pensiuni etc.) si in centrele comerciale de detinerea unui cod de identificare unic, denumit HES Code .
Acesta poate fi obtinut de cetatenii straini prin trimiterea unui mesaj SMS la numarul 2023 (disponibil doar în Republica Turcia, iar pentru a fi validat, mesajul trebuie sa fie transmis de pe un numar din reteaua de telefonie mobila turca) cu textul „HES (spatiu) Cetatenia (spatiu) Seria pasaportului (spatiu) anul nasterii (spatiu) numele de familie”. Exemplu: „HES ROM 
0555551112 1992 POPESCU”. De asemenea, codul HES poate fi obtinut si anterior sosirii in Rep. Turcia, prin intermediul aplicatiei de telefonie mobila „Hayat Eve Sığar”, disponibilă in App Store si Google Play.

Cetatenii sunt obligati sa poarte masca in toate zonele (zone publice, bulevarde, strazi, parcuri, gradini, zone de picnic, plaja, vehicule de transport public, locuri de munaă, fabrici etc., cu exceptia locuintelor).

Send Whatsapp Message