INFORMARE CALATORIE TURCIA 2022

 

Intrucat reglementarile se schimba dinamic, va recomandam cu tarie ca, inainte de a calatori, sa verificati intotdeauna conditiile de calatorie cu autoritatile sanitare și de frontiera oficiale și sa va asigurati ca aveti cele mai recente informații. Este responsabilitatea Dvs sa fiti la curent cu restricțiile de calatorie relevante, pentru a va asigura ca sunteti eligibil pentru a intra intr-o tara si ca sunteti apt sa calatoriti.

 

Informatii actualizate regasiti pe site-ul https://www.mae.ro/travel-conditions/3753

 

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Pentru persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, este obligatorie completarea formularului de intrare în Turcia de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar.

  1. La intrarea în Turcia pe cale aeriană, vor fi scutite de la măsura carantinei acele persoane care prezintă:

- dovada vaccinării cu două doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgență)/1 doză pentru Johnson & Johnson și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză sau

- dovada recuperării după infectarea cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv sau

- rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia sau

- rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată (testele antigen efectuate acasă și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate).

Copiii minori cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test PCR/antigen sau a unui certificat de vaccinare.

Persoanele care vor efectua tranzit aeroportuar pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unuia din aceste documente, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică persoanelor care schimbă aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).

Atenție! Compania aeriană poate verifica dacă dețineți documentele solicitate de țara de destinație.

  1. La intrarea/tranzit în Turcia pe cale rutieră, navală sau feroviară nu va fi solicitat niciunul dintre documentele de mai sus.

Începând cu 20 august 2021, certificatele COVID turcești sunt acceptate la intrarea în Uniunea Europeană și Turcia acceptă certificatele digitale COVID emise de UE. Astfel, certificatele digitale COVID-19 emise atât de Turcia, cât şi de statele membre UE, obţinute ca urmare a vaccinării complete cu unul dintre serurile acceptate de Agenţia Europeană a Medicamentului (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac sau Johnson & Johnson), deţinerea unui rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei, sau prezentarea dovezii vindecării de COVID-19 în ultimele 6 luni sunt reciproc recunoscute.

Atenție! În situația în care turiștii se infectează/sunt depistați pozitiv COVID-19 pe teritoriul Turciei, hotelierii își rezervă dreptul de a imputa plata carantinării.

Atenție! Documentele precum certificatul de vaccin, rezultatul testului PCR/antigen etc. vor fi controlate de către companiile aeriene înainte de călătorie și pasagerii fără documente nu vor fi acceptați în călătorie, responsabilitatea care decurge din acceptarea persoanelor necertificate fiind în sarcina companiilor aeriene.

MĂSURI PE PLAN INTERN: 

Începând cu 3 martie 2022:

·       A fost eliminată obligația folosirii măștii în spațiile deschise și în spațiile închise în care se poate aplica distanțarea socială și unde există condiții de ventilație adecvate. Rămâne obligatorie purtarea măștii în spații închise precum mijloacele de transport în comun, cinema, teatru, scoală etc.

·       A fost eliminată solicitarea interogării codului HES la intrarea în malluri, centre comerciale, teatre, transport public, cum ar fi autobuze, trenuri, avioane etc.

·       A fost eliminată cerința de prezentare a unui rezultat PCR negativ în situații precum călătoriile interurbane cu avionul pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau nu au finalizat procesul de vaccinare sau nu au avut boala în ultimele 180 de zile. Testul PCR nu va mai fi solicitat persoanelor care nu au simptome ale bolii.

Magazinele/mallurile și restaurantele sunt deschise în programul normal de funcționare.
 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Autoritățile turce au dreptul de a stabili cine poate intra/ieși în/din Turcia. Reprezentanțele diplomatice/consulare ale României din Turcia nu pot interveni în favoarea dumneavoastră dacă nu îndepliniți condițiile de intrare/ieșire.

Intrarea pe teritoriul Republicii Turcia pentru cetăţenii români este permisă cu următoarele documente de călătorie româneşti:

·       Paşaport diplomatic;

·       Paşaport diplomatic electronic;

·       Paşaport de serviciu;

·       Paşaport de serviciu electronic;

·       Paşaport simplu;

·       Paşaport simplu electronic;

·       Paşaport temporar.

Paşapoartele menţionate mai sus trebuie să aibă o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia şi să dispună de cel puţin o filă goală.

Important: vă recomandăm să acordaţi atenţie la efectuarea controalelor de frontieră/vamale şi să vă asiguraţi că vi s-a aplicat în paşaport ştampila de intrare în Turcia. Lipsa ştampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi şi/sau expulzare (până la finalizarea cercetării se consideră că s-a intrat ilegal).

Nu se permite intrarea în Turcia cu cartea de identitate românească, cartea provizorie de identitate românească sau buletin de identitate românesc.

Excepţii: În cazul călătoriilor internaţionale efectuate cu avionul se poate folosi şi cartea de identitate românească valabilă (valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării în Turcia), însă numai pentru tranzit aeroportuar(fără părăsirea zonei de tranzit/a aeroportului). De asemenea, cetățenii români pot intra și tranzita teritoriul Republicii Turcia cu titlul de călătorie românesc.

Observaţii: atunci când doriţi să călătoriţi în Turcia şi vi se permite (din eroare) îmbarcarea în avion cu o carte de identitate românească, vă anunţăm că la sosirea în Turcia nu va fi posibilă părăsirea zonei aeroportuare şi intrarea pe teritoriul acestui stat şi veţi fi returnaţi către aeroportul din care aţi plecat. În astfel de situaţii reprezentanţele diplomatice/consulare ale României din Turcia (Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Istanbul, Consulatul General al României la Izmir) nu vă pot sprijini, întrucât emiterea de titluri de călătorie sau paşapoarte temporare în zonele aeroportuare de tranzit nu este posibilă şi nici nu este permisă de către autorităţile turce.

Ieşirea din Republica Turcia nu se poate face fără documente de călătorie sau cu documente de călătorie expirate. În cazul în care vă aflaţi într-o astfel de situaţie, rugăm să contactaţi reprezentanţele diplomatice ale României din Turcia şi să vă prezentaţi personal la sediile acestora pentru solicitarea unui titlu de călătorie. 

Cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu autoturismele personale în Turcia trebuie să aibă în vedere următoarele:

·       Începând cu data de 15.03.2022, autoritățile turce au implementat o nouă regulă în ceea ce privește  amenzile primite de autovehicule pe teritoriul acestei țări. Astfel, un nou sistem de identificare a plăcuțelor de înmatriculare a fost pus în funcțiune la nivelul punctelor de trecere a frontierei rutiere, iar în cazul în care un autovehicul are o amendă înregistrată pe numărul de înmatriculare, acesta NU va putea părăsi teritoriul Turciei până când nu va fi efectuată plata cuantumului amenzii. De asemenea, autoritățile turce au anunțat că plata amenzilor va putea fi realizată electronic, cu cardurile bancare, la nivelul punctelor de trecere a frontierei rutiere fiind deja instalate unități de tip POS pentru realizarea acestei operațiuni.

·       pentru stabilirea itinerariului, să se informeze şi pe teritoriul Turciei despre măsurile speciale de securitate luate de autorităţile turce, cum ar fi impunerea interdicţiei de circulaţie în unele localităţi, (pe timpul nopţii , în totalitate sau în anumite intervale orare) şi efectuarea de controale asupra documentelor şi filtre pe căile de comunicaţie;

·       să ţină cont de faptul că autorităţile turce monitorizează foarte riguros intrările şi ieşirile cetăţenilor străini în/din Turcia; regula este că, atunci când o persoană a intrat pe teritoriul Turciei cu un autoturism pentru care deţine documente de proprietate (certificat de înmatriculare) sau procură pentru folosirea acestuia, aceeaşi persoană trebuie să iasă din Turcia cu autoturismul. Nu se acceptă excepţii nici măcar privind soţul/soţia cetăţeanului român sau rudele apropiate ale acestuia. Dacă pentru diverse motive, un cetăţean român intră în Turcia cu autoturismul, iar apoi alege să iasă cu avionul sau cu un alt autovehicul, este obligat să notifice autorităţile şi să urmeze procedurile vamale privind situaţia juridică (import-export) a autoturismului pe care îl lasă în Turcia. Legea turcă este foarte restrictivă în acest sens, atât din motive de respectare a procedurilor vamale, cât, mai ales, pentru prevenirea săvârşirii de infracţiuni sau atentate teroriste prin utilizarea autovehiculelor;

·       în situaţia în care cetăţenii români sunt nevoiţi să îşi lase autoturismele pe teritoriul Turciei sau să le parcheze pentru perioade mai mari de două-trei zile, trebuie să se asigure că acestea sunt parcate în locuri special amenajate, aflate sub pază şi să încheie contracte/convenţii cu persoanele sau firmele care prestează astfel de servicii. În situaţiile în care autoturismele sunt parcate la întâmplare, în locuri publice, pentru mai multe zile, organele de securitate pot lua măsuri pentru ridicarea acestora sau să procedeze la verificarea de către unităţile specializate anti-tero şi chiar să distrugă autoturismul, dacă există suspiciuni că poate disimula o încărcătură explozivă.

Documente necesare pentru deplasarea cu autoturismul:

În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:

·       Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;

·       Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. 

Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.

·       Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.

Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat atât România cât şi Turcia, în cazul în care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci în mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.

În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia trebuie să obţineţi, în prealabil, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, documentele necesare pentru transport internaţional.

 

 

 

 

 

Thank you!

Send Whatsapp Message